De geschiedenis van de Moderne Kunst

De geschiedenis van de Moderne Kunst

mei 2, 2019 Uit Door Hein

Moderne kunst omvat vele soorten kunst en daarom is er ook niet een exacte definitie voor. Dit komt voornamelijk omdat moderne kunst met de tijd meegaat. Wat twintig jaar geleden werd gezien als moderne kunst is tegenwoordig niet meer in de mode en daarom beschouwen we dat niet meer als moderne kunst. Moderne kunst is daarom een dynamische vorm van kunst.

Het ontstaan van Moderne kunstWat is moderne kunst?

Ondanks dat moderne kunst met de tijd meegaat, verwijzen veel kunst specialisten naar de periode 1870-1970 wanneer ze over moderne kunst praten. Velen zien dit tijdperk als een revolutionair tijdperk, na de lange overheersing van de Renaissance, de academische kunst. Na Moderne kunst kwam de tijd van Contemporary Art, rond 1970. In veel bronnen en door veel personen gebruikt men Contemporary Art en Postmodern Art door elkaar. Ondanks de meningen van vele kunst specialisten dat dit chronologische proces de vorm van moderne kunst heeft bepaald, zijn vele kunstinstellingen het hier niet mee eens. Zo houden bijvoorbeeld het Tate Modern museum in Londen, het Musée National d’Art Moderne in het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York het jaar 1990 aan als het jaar dat moderne kunst is ontstaan. Ook maken ze alle drie geen onderscheid tussen Moderne kunst en Contemporary Art.

Doordat de meningen over het ontstaan van Moderne kunst erg verschillen. zegt men over het algemeen dat moderne kunst een weerspiegeling is van de veranderingen in de maatschappij en de kunstenaar hier op reflecteert. Zo werd bijvoorbeeld een kunstwerk dat werd geproduceerd in 1958 door Yves Klein gezien als ‘post modern’ terwijl eenzelfde soort werk in 1980 werd gezien als een oubollig werk en helemaal niet vooruitstrevend.

De geschiedenis van Moderne kunst

De 19e eeuw was een eeuw van enorm veel veranderingen, zo ook in kunst. Dankzij de industriële revolutie van 1760 tot 1860 ontstond er meer verkeer in transport en reizen. Zo werden er spoorwegen aangelegd wat mensen mobieler maakte en buiten hun eigen land reisden. Dit zorgde voor nieuwe perspectieven en inspiraties voor de creatie van nieuwe kunstwerken.

VerstedelijkingWat is Moderne Kunst?

Door de industriële revolutie vertrokken veel mensen van het platteland naar de stad. Dit leidde voor veel mensen tot meer welvaart maar ook een drukker leven waardoor er weinig tijd meer over was om arbeiders in te zetten voor het bouwen van huizen. Nieuwe technologie zorgde voor dat het bouwen gemakkelijker en sneller werd. Daardoor was er steeds meer vraag naar stedelijke architecten en ook naar functionele kunst en ontwerpen. Zo is bijvoorbeeld de Bauhaus-school ontstaan in Berlijn, de universiteit voor kunstenaars en architecten. Door de verstedelijking kwamen ook steeds meer rijke ondernemers naar de stad om nieuwe panden te beheren. Zo zijn vele huidige musea opgekocht door rijke, negentiende eeuwse ondernemers.

Nieuwe uitvindingen

Naast de industriële revolutie waren er ook twee andere belangrijke factoren die de manier van kunst veranderden. Ten eerste is de opvouwbare verfbak uitgevonden door John Rand in 1841. Ten tweede was dit de tijd dat fotografie in opkomst was, waardoor kunstenaars beelden konden vastleggen en die op een later tijdstip konden schilderen. Vroeger moesten kunstenaars namelijk altijd ‘live’ hun beelden schilderen omdat ze anders zouden vergeten hoe het er precies uit zag. Beide uitvindingen waren noodzakelijk in het ontstaan van een nieuwe vorm van schilderen; impressionisme.
Impressionisme

De ontwikkelingen die plaats vonden in de negentiende eeuw veranderde niet alleen de stijl van kunst, maar zorgde ook voor de ontdekkingstocht naar nieuwe soorten kunst. Voor de ontwikkelingen van deze tijd schilderde kunstenaars Griekse mythologieën en landschappen. Deze hadden het doel om de meningen van toeschouwers te beïnvloeden wat betreft politieke voorkeur of religie. Na de industriële revolutie begonnen kunstenaars met het schilderen van mensen, plaatsen of ideeën die hen persoonlijk interesseren. Kenmerkend aan kunst in deze tijd is dat vaak moderne steden werden geschilderd of kleine dorpen met aansluitend spoorwegnetwerk. In deze tijd werden namelijk ook dorpen en steden met elkaar verbonden door de opkomst van de treinen. Dit was voor vele kunstenaars een inspiratiebron.

Kenmerkend aan kunst in de negentiende eeuw zijn ook de filosofische gedachten die achter het kunstwerk schuilen. In deze periode werd politiek steeds belangrijker en dit is terug te zien in de kunstwerken. Zo was de Franse schilder Gustave Courbet een voorloper over de sociaal bewuste vorm van realistisch schilderen. Dankzij hem steeg de populariteit om realistisch en impressionistisch te schilderen.

SurrealismeSurrealisme als onderdeel van de moderne kunst

Door ‘The Interpretation of Dreams’ dat geschilderd is door Sigmund Freud in 1899 ontstond weer een andere vorm van Moderne kunst; het surrealisme. Sigmund Freud was de inspiratiebron voor vele kunstenaars om het onderbewustzijn te laten spreken in kunstwerken. Dit leidde tot meer zelfbewustheid bij kunstenaars wat weer overvloeide in de Moderne kunststijl Duits expressionisme. In deze vorm van kunst worden verschillende emoties afgebeeld.

De belangrijkste vormen van Moderne kunst

Samenvattend is er dus een duidelijke beweging te zien in het ontstaan van moderne kunst. De meest belangrijke en populairste vormen van Moderne kunst zijn als volgt: Impressionisme, fauvisme, kubisme, futurisme, expressionisme, dadaïsme, surrealisme, abstract en Pop Art.

Hoe herken je Moderne kunst?

Moderne kunst is een van de meest veelzijdige vormen van kunst. Doordat het ontstaan van Moderne Kunst een eeuw duurde, zijn er vele soorten en vormen van creatie geaccepteerd onder de term Moderne kunst. De manier van kunstcreatie maakt eigenlijk niet uit, zo kun je abstracte vormen vinden in moderne kunst, maar ook gedetailleerd realisme. Kunst kan je zien als een belangrijk onderdeel in het leven. Het is iets noodzakelijks. Dit vormt het grootste verschil tussen moderne kunst aan de ene kant en traditionele kunst aan de andere kant.  Ook is er een duidelijk verschil te zien in de manier van expressie via traditionele kunst en moderne kunst. Bij traditionele kunst, wat vooral bestond in de Christelijke tijd in het land volgde kunstenaars vaak de regels en schilderde portretten van rijke personen. Met de opkomst van de ‘hippie periode’ in 1970 kwam meer vrijheid van meningsuiting en daardoor meer diversiteit in moderne kunst. In moderne kunst zul je dus veel meer filosofische gedachten achter een kunstwerk vinden. Wil je overigens accessoires kopen bij je kunst? Bekijk dan eens Furn.nl.

Wat zijn de invloeden van moderne kunst in de Street Art en Art Deco-kunstvorm?