Street Art: Kunst voor iedereen

Street Art: Kunst voor iedereen

januari 23, 2019 Uit Door Hein

De overkoepelende term voor de graffiti en schilderkunst die je in het openbaar kunt vinden is Straatkunst, in de volksmondWat is Street Art ook wel Street Art genoemd. Street Art wordt meestal gemaakt met graffiti en tentoongesteld op straat, wat het anders maakt dan traditionele kunstexposities in galerijen en musea. Kenmerkend aan Street Art is dat de kunstenaars vaak een politieke of humanitaire kwestie willen aankaarten met hun kunstwerk. Street Art is een soort van communicatiemiddel om contact te leggen tussen de gewone burger en hogere instanties. Daarom variëren de onderwerpen vaak en zijn er diverse kunstwerken over heel de wereld.

Elke vorm van kunst heeft zijn eigen geschiedenis met zijn eigen verhaal. Vaak vloeien deze verhalen in elkaar over en ontstond vanuit de ene kunstvorm de ander. Street Art daarentegen heeft zijn eigen verhaal en is niet per se vanuit een andere kunstvorm ontstaan. Het is geëvolueerd tot een ingewikkelde, interdisciplinaire vorm van kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere tools. Graffiti, muurschilderingen maar ook videokunst behoort tot Street Art en is vandaag de dag de meest geziene, moderne vorm van kunst. Sinds het einde van de 20e eeuw heeft Street Art zijn weg gevonden naar de hedendaagse kunst wat een hele hoop steden een nieuw karakter heeft gegeven.

Wat is kunst? En wat is specifiek Street Art?

Hoe is Street Art ontstaan?

Street Art is ontstaan door illegale activiteiten van bendes in New York in de jaren 1920 en 1930. Het begon met het bespuiten met graffiti van treinwagons en muren en groeide uit tot een ondermijnende cultuur die op zijn grootst was in de jaren zeventig en tachtig. In deze jaren groeide Street Art uit tot een culturele beweging in New York en is het opgenomen in een van de belangrijkste boeken over de geschiedenis van graffiti: The History of American Graffiti, geschreven door Roger Gastman en Caleb Neelon. Het boek opende vele ogen van jonge mensen die daarop reageerde door een beweging te vormen in de strijd om sociaal-politieke veranderingen.

Ouderwetse Street Art

Ondanks dat pas in de jaren tachtig van de twintigste eeuw Street Art populair werd, bestaat het al sinds de oudheid maar werd dit uitgevoerd op een meer saamhorige manier. Zo kon je Street Art al eerder vinden in openbare ruimtes waar direct een praatje gemaakt kon worden met de artiest, in tegenstelling tot kunstgalerijen. Daarom werd en wordt Street Art gezien als een van de meest sociale vormen van kunst.

De opkomst van Street ArtStreet Art in Nederland

Na de jaren tachtig veranderde de wereld van Street Art en schudde het rebelse imago langzaam van zich af. Buiten de stadsgrenzen van New York was steeds meer Street Art te vinden. Daarom ontving deze vorm van kunst op deze manier steeds meer respect. In het begin van de jaren negentig had Street Art nog het imago van een beweging van tieners die kliederden op de muur. Later in de jaren negentig erkende men Street Art als een artistieke vorm van expressie. Dit is te danken aan een van de meest bekende en gerespecteerde Street Art fotograaf Martha Cooper.

Dankzij haar beelden kreeg heel de wereld meer van Street Art te zien. Al snel waren de foto’s niet het enige medium om Street Art te aanschouwen. Kunstenaars gingen wereldwijd steeds meer de straat op. Hoewel het nog steeds een illegale activiteit is en daardoor het rebelse imago blijft steken, verlenen woningeigenaren en gemeenten wereldwijd steeds meer vergunningen voor het creëren van Street Art. Daar krijgt Street Art stapje voor stapje steeds meer erkenning als een vorm van kunst.

De revolutie van Street Art

Street Art begon in New York. Inmiddels is Street Art te zien in grote steden over heel de wereld. Vooral de opkomst van Street Art in Zuid-Amerika kan niet onopgemerkt blijven.In het begin van de twintigste eeuw ontstonden bendes in Latijns-Amerikaanse landen die toen grotendeels zijn onderdrukt door een dictatuur. Street Art was voor hen een vorm vrijheid van meningsuiting, die ze verbaal gezien niet mochten hebben.

Tegenwoordig is Street Art ontwikkeld tot toeristische attractie. Er zijn veel tours die je meenemen naar de mooiste Street Art van de steden. Ook zijn er vele initiatieven om de steden op te vrolijken, zoals in Rio de Janeiro. Voor de Olympische Spelen in 2016 in is er in Rio de Janeiro een groot Street Art project opgezet op de boulevard. Dit project had als doel om meer toeristen aan te trekken. Vele steden in de Verenigde Staten organiseren zelfs complete Street Art festivals. Zo organiseert de stad Georgia het Krijt Festival. Hierbij is iedereen uitgenodigd om met krijt de straten van Georgia op te vrolijken.

Waarom Street Art zo populair is

Street Art heeft een verbazingwekkende ontwikkeling meegemaakt die de toon heeft gezet voor diversiteit van kunst in de eenentwintigste eeuw. Zo zijn verschillende Street Art ontwerpen wereldwijd gebruikt om politieke problemen zoals corruptie aan te kaarten. Door Street Art kan de gewone burger zijn stem laten horen. Met de kracht van sociale media wordt de kunst met de boodschap snel verspreidt. Hierdoor is er steeds meer aandacht voor het probleem. Het meest bekende voorbeeld hiervan is straatartiest Banksy. Een anonieme artiest die in de achterstandswijken in Bristol is begonnen om een sociale revolutie te starten. Banksy ging er midden in de nacht op uit zodat hij de volgende dag inwoners kon verwonderen met een nieuw kunstwerk.

Een kunstwerk waar altijd een boodschap in verborgen zat zoals ongelijkheid, armoede of corruptie. Daarnaast is er een een belangrijk boek uitgebracht in de geschiedenis van Street Art. Dit is De Wereldatlas van Street Art en Graffiti, een overzicht van de meest belangrijke kunstenaars van Street Art over heel de wereld. De Atlas geeft naast geïllustreerde kunstwerken ook de geschiedenis en het verhaal achter de kunstwerken weer. Je vindt in de atlas straatartiesten uit belangrijke steden in de Street Art kunst zoals uit New York, Los Angeles, Rio de Janeiro of Bogotá. Voor ongeveer € 25,- kun je hem bestellen op Amazon.

Tot slot heeft Street Art hulp geboden aan onderdrukte culturen en bepaalde sociale klassen om hun stem te laten horen. Om Street Art te begrijpen moet je kijken naar de geschiedenis en de revolutie daarvan. Maar des te meer naar de plaats waar je een bepaalde vorm van Street Art tegenkomt. Zo is het verschil tussen de geschiedenis van Street Art in New York en Street Art in Latijns-Amerika erg groot. Hoe beter je de geschiedenis begrijp, hoe meer respect je zult hebben voor het kunstwerk dat je aantreft.